"Casa Bloc, Rehabilitació d’una idea”
La Fundació Hàbitat3 ha liderat un projecte de transformació de l’antiga Residència de la Casa Bloc per adaptar-la a les noves necessitats d’allotjament de persones en risc d’exclusió, ateses per entitats socials i també per a persones en situació d’emergència o sense llar ateses pels serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona.
Amb aquesta transformació s’ha posat en marxa “Llar Casa Bloc” un projecte de 17 habitatges d’inclusió en el que les persones residents compten amb el suport d’entitats socials que les acompanyen en el desenvolupament del seu projecte vital. Les obres es van dur a terme durant el 2020 i el febrer de 2021 van entrar a viure les persones i famílies.
Un edifici amb història
L’edifici, construït pel Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània (GATCPAC) es basa en els principis de l’arquitectura racionalista estesa per tota Europa des del final de la Primera Guerra Mundial, difosa principalment per l’escola de la Bauhaus, va revolucionar el disseny dels edificis al prioritzar la funcionalitat per damunt de l’ornamentació, a partir d’una sensibilitat social que reclamava la millora de les condicions d’habitatge de les classes treballadores.
Els arquitectes Josep Lluís Sert, Joan Baptista Subirana i Josep Torres Clavé, els tres integrants del GATCPAC, van ser els responsables de la construcció, mentre que la primera pedra la va posar l’aleshores President de la Generalitat, Francesc Macià. La singular disposició de l’edifici, dividit en cinc blocs que, vists dels del cel, dibuixen una espècie de lletra essa invertida i número dos que permetia en els seus dos-cents habitatges un aprofitament màxim de la llum natural a més d’assegurar una ventilació adequada, juntament amb les dones comunes i jardins interiors. Tot plegat una revolució respecte a l’habitatge destinat a la classe obrera, promogut per la Generalitat de Catalunya, que era propietària de l’immoble.
Les dues plantes que s’han transformat van ser fins a 2105 la residència de Vídues de l’Exèrcit. L’octubre de 2016 la Generalitat de Catalunya va cedir la Residència de la Casa Bloc a la Fundació Hàbitat3 per liderar un nou projecte d’habitatge social.
Accés digital i eficiència energètica
Als 17 habitatges s’han aplicat mesures per combatre l’escletxa digital i sistemes de monitorització del consum gràcies a la col·laboració de Cellnex Telecom. També s’han aplicat mesures per combatre les situacions de pobresa energètica gràcies a la col·laboració de Fundació Naturgy i, fruit de la col·laboració amb Ariston “Llar Casa Bloc” disposa de termos Lydos Hybrid, els únics de classe A.
Un projecte en xarxa: Administracions, Instituciones i empreses
El projecte ha rebut recolzament de la Generalitat de Catalunya a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i del Departament d’Afers Socials i Famílies, així com de l’Ajuntament de Barcelona.
També ha rebut el suport econòmic de Fundació Naturgy, Busquets Galvez, l’Obra social de “la Caixa” i el Col·legi i Associació d’Agents Immobiliaris i a col·laboració amb materials i serveis per part de Roca, Ariston, Simon, Cellnex Telecom, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Col·legi d’Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’edificació de Barcelona, Master Builders Solutions, Casa Jové i Monapart.
Documental “Llar Casa Bloc, Rehabilitació d’una idea”
El documental retrata el procés de transformació de la residència fins a la finalització dels nous habitatges, així com l’entrada de les persones residents, que ens obren la porta de casa seva i comparteixen les seves històries vitals.
Mostra la xarxa d’aliances que han fet possible el projecte i posa de manifest la rellevància de l’habitatge en la vida de les persones.
Estem encantats de compartir amb vosaltres l'estrena del documental al Canal 33 el proper dijous, 14 de març, a les 23.05h! Una producció de 15L Films & Service, dirigida per Albert Badia i Patricia Tamayo.
No et perdis aquesta oportunitat per veure com l'habitatge pot canviar vides. Marca la data al teu calendari.
Et deixem el tràiler del documental a continuació: https://n9.cl/3v593