Volver al sitio

La Fundació Hàbitat3 comença les obres de l’antiga residència de la Casa Bloc per allotjar-hi famílies en situació vulnerable

La Fundació Hàbitat3 ha iniciat les obres per habilitar l’antiga residència de la Casa Bloc en habitatges de lloguer social per a famílies en situació vulnerable. Es preveu que el projecte permeti la rehabilitació de les plantes 1 i 2 de l’antiga Residència de la Casa Bloc per disposar de 17 habitatges, que es destinaran a lloguer social i/o inclusió social. El projecte de la Llar Casa Bloc és un projecte innovador d'habitatge social a Barcelona. Els habitatges tindran una habitació i un dels habitatges estarà adaptat per a persones amb discapacitat física. La presentació de l’inici de les obres ha anat a càrrec de Xavier Mauri, director de la Fundació Hàbitat3 i els arquitectes del projecte de l'estudi Fàbric. També hi ha assistit Albert Civit, director de l'Incasòl.

broken image

El cost de construcció és d’uns 750.000€. Es preveu que les obres de rehabilitació de la Llar Casa Bloc durin entre 6 i 8 mesos i la Llar Casa Bloc pugui obrir les portes durant el primer trimestre de 2021.

La Residència Casa Bloc es transformarà per adaptar-la a les noves necessitats d’allotjament de persones ateses per entitats socials de la Taula del Tercer Sector o per a persones en situació d’emergència social ateses pels serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona.

Els col·lectius que aniran a viure a la Llar Casa Bloc seran: persones amb discapacitats físiques o intel·lectuals, o amb problemes de salut mental, persones en situació d’exclusió residencial o sense llar que estiguin seguint processos d’inserció i persones o famílies que, havent perdut el seu habitatge o havent-lo de deixar prematurament, necessiten un allotjament transitori. Hi podran anar a viure unes 40 persones en risc d’exclusió social.

En els 17 habitatges que s'hi construiran s'hi aplicaran mesures per combatre la bretxa digital i sistemes de monitorització del consum, gràcies a la col·laboració de Cellnex Telecom. També s'aplicaran mesures per combatre situacions de pobresa energètica, gràcies a la col·laboració amb la Fundació Naturgy.

El projecte de la Llar Casa Bloc ha rebut el suport de les administracions següents: la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i del Departament d’Afers Socials i Famílies i l’Ajuntament de Barcelona. També ha rebut el suport econòmic de les empreses següents: Fundació Naturgy, Busquets Gálvez, l’Obra Social La Caixa i el Col·legi i associació d’agents immobiliaris. D’altra banda, també ha rebut el suport de materials i/o serveis de: Roca, Simon, Cellnex, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Col·legi d’arquitectes tècnics i enginyers d’edificació de Barcelona, Ariston, Basf, Casa Jové i Monapart.

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya va cedir el 2016 la gestió de les plantes 1a i 2a de l’antiga Residència de la Casa Bloc per un llarg termini que permeti desenvolupar eficaçment el projecte previst per Hàbitat3.

El projecte:

La Fundació Hàbitat3, amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, va convocar un concurs d’arquitectura per a la redacció de l'avantprojecte, projecte bàsic, projecte executiu i direcció d’obres de la rehabilitació de la Residència de la Casa Bloc. Amb aquest concurs públic de la ‘Llar Casa Bloc’, Hàbitat3 va fer una crida a la participació dels arquitectes per al que serà un dels equipaments de gestió d’habitatge social de la ciutat més innovador dels últims anys. Els arquitectes Javier Hernani i Pedro Garcia van ser els guanyadors del concurs d’arquitectura.

Un edifici històric símbol de l’arquitectura racionalista

La Casa Bloc és un edifici d'habitatges construït entre 1932 i 1936 que es troba al districte de Sant Andreu de la ciutat de Barcelona. Els seus arquitectes van ser Josep Lluís Sert (1902–1983), Josep Torres Clavé (1906–1939) i Joan Baptista Subirana (1904–1978), tots ells integrants del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània). Avui dia, la Casa Bloc és considerada un símbol de l'arquitectura racionalista a Barcelona promoguda per la Generalitat de Catalunya durant la Segona República, ja que en el seu moment va ser un projecte social innovador, integrat en l'entorn urbà i amb habitatges funcionals concebuts com a allotjaments mínims estàndard per a obrers. Va ser un projecte que va tenir en compte la relació entre el nou edifici i la morfologia urbana resultant, plantejant així un nou model per a la Barcelona del segle XX contraposada, però no contradictòria, a l'Eixample del XIX. L'any 1992 la Generalitat de Catalunya va declarar el conjunt arquitectònic Bé d'Interès Cultural en la categoria de Monument. L'octubre de 2016 la Generalitat de Catalunya va cedir les plantes 1a i 2a de l’antiga Residència de la Casa Bloc a la Fundació Hàbitat3 per a liderar un nou projecte d'habitatge social.